Accueil
About MeA mon sujet
NieuwsbriefNewsletterLettre d'Informations
GuestbookLivre d'Or
Education and tripsFormations et voyages
EducationFormations
Phototrip Rondane Sep 2021Voyage Photo Rondane Sep 2021Fotoreis Rondane Sep 2021
Fotoreis Lofoten en Vesterålen door eigen lens okt 2022Phototrip Lofoten and Vesterålen Oct 2022Voyage Photo Lofoten et Vesterålen Oct 2022
Exhibition GafodiExposition Gafodi
Fotoreis Puur Natuur IJsland Nov 2022Phototrip North of Iceland Nov 2022Voyage Photo Nord d'Islande Nov 2022
Fotoreis Puur Natuur IJsland Mar 2022Phototrip North of Iceland Mar 2022Voyage Photo Nord d'Islande Mar 2022
Fotoreis Faeroer Aug 2019Phototrip Faeroer August 2019Voyage Photo Faeroer Aout 2019
Fotoreis Lofoten en Senja Maart 2019Phototrip Lofoten and Senja March 2019Voyage Photo Lofoten et Senja March 2019
Fotoreis Noord-IJsland Feb 2019Phototrip North of Iceland Feb 2019Voyage Photo Islande du Nord Fev 2019
Fotoreis Noord-IJsland Okt 2018Phototrip North-Iceland Oct 2018Voyage Photo Islande-Nord Oct 2018
Fotoreis Faeroer Juli 2023Phototrip Faeroer July 2023Voyage Photo Faeroer Julliet 2023
Fotoreis Lofoten Okt 2017Phototrip Lofoten Oct 2017Voyage Photo Lofoten Oct 2017
Workshop creatief met filters 2020Workshop Creative Use of Filters 2020Atelier Utilisation de Filtres 2020
Fotoreis Lofoten Feb 2017Phototrip Lofoten Feb 2017Voyage Photo Lofoten Feb 2017
Fotoreis IJsland Jan 2017Phototrip Iceland Jan 2017Voyage Photo Islande Jan 2017
Fotoreis Lofoten Okt 2016Phototrip Lofoten Oct 2016Voyage Photo Lofoten Oct 2016
Workshop Creatief Gebruik Filters namiddagWorkshop Creative Use of ND Filters PMAtelier Utilisation de Filtres ND apres-mide
Workshop Creatief Gebruik Filters namiddagWorkshop Creative Use of ND Filters AMAtelier Utilisation Créative de Filtres ND avant-midi
Fotoreis IJsland Mar 2016Phototrip Iceland Mar 2016Voyage Photo Islande Mar 2016
Fotoreis IJsland Feb 2016Phototrip Iceland Feb 2016Voyage Photo Islande Feb 2016
FiltersFiltersFiltres
BoekenBooksLivres
GalerijGalleryGalerie
IJslandIcelandIslande
Lofoten & VesterålenLofoten & VesterålenLofoten & Vesterålen
Faeröer eilandenFaroe Islandsîles Féroé
Diverse LocatiesAssorted LocationsEndroits divers
SchotlandScotlandEcosse
OpdrachtenAssignmentsMissions
LangLangLang
PhotoproductsProduits photoColorland Fotoproducten
PromotionsPromotionsPromoties

Volzet

✈️ Bestemming: Lofoten en Vesterålen (Noorwegen)
⌚️ Duur: 10 dagen
📆 Van : 17/10/2022 tot en met: 26/10/2022
👥 Maximum (en minimum) aantal deelnemers: 5 (excl. begeleider)
💰 Prijs: Reis is volzet
📷 Niveau: kennis van de basistechnieken fotografie

De reis in een notendop


 • Briefing over de reis enkele weken voor vertrek
 • Individuele fotobegeleiding
 • Organisatie door specialisten in reizen naar het noorden
 • Mooie gekende en minder gekende fotolocaties op de Lofoten en Vesterålen
 • Voldoende tijd om foto’s te maken en te leren van de begeleider en de andere deelnemers
 • Vervoer met comfortabele minibus
 • Brandstof en CDW verzekering voor de wagens inbegrepen
 • De wagen geeft plaats aan 9 personen met bagage maar wordt met maximaal 6 personen bemand (maw niemand zit tussen twee personen in en er is voldoende ruimte voor de bagage)
 • Comfortabele overnachtingen in pittoreske vissershuisjes (Robuers)
 • Ontbijt en avondeten inbegrepen
 • Vluchten Brussel-Oslo-Evenes met SAS
Vraag Marnix of “Noorderhuis” naar het bijkomende infopakket

Lofoten en Vesterålen


De eilandengroep van de Lofoten en de Vesterålen is een prachtige locatie voor landschapsfotografen. De bergtoppen rijzen er als het ware uit de zee en vormen een prachtige kustlijn met fotogenieke stranden, rotsformaties, en fjorden. De typische rode vissershuisjes liggen er fotogeniek bij en contrasteren mooi in het prachtige landschap. De eilandengroep ligt boven de noordpoolcirkel maar onder invloed van de golfstroom zorgt dat voor een gematigd zeeklimaat. Temperaturen zijn vergelijkbaar met deze in onze eigen streken. In oktober beginnen de dagen langer te korten (daglicht van 7:36 tot 18:00). De eilanden liggen bovendien ook ideaal om de Aurora Borealis (noorderlicht) te zien. De kans is m.a.w. reëel dat we ’s nachts dit prachtige spektakel zullen kunnen fotograferen. Tijdens de dag komt de zon niet hoger dan 16° boven de horizon wat een mooie structuur en kleuren geeft aan het winterlandschap. Oktober is buiten de toeristische periode. Dit laat ons toe om ongestoord foto’s te maken van de meer gekende plaatsen (zoals bijvoorbeeld Reine en Hamnøy).


De fotoreis


Deze reis wordt georganiseerd door het Belgische reisbureau “Noorderhuis” in samenwerking met landschapsfotograaf Marnix Van Marcke. De gecombineerde kennis en expertise van deze beide staat garant voor een onvergetelijk fotoavontuur. Tijdens deze reis zal iedereen intensief kunnen bezig zijn met fotografie. Zo zullen we bij elke stop voldoende tijd nemen om het juiste opnamestandpunt te zoeken, te experimenteren met lange sluitertijden, uitleg te geven over hoe de opname kan gemaakt worden, vragen te beantwoorden, enz… Iedere avond bekijken we de kans om het noorderlicht (voorspelling wolkendek en zonnewind) te kunnen zien en te fotograferen zodanig dat we geen kans aan ons laten voorbijgaan om dit prachtige natuurfenomeen mooi in beeld te brengen. Na deze reis kom je zeker terug met een groot aantal mooie opnames en zal je jouw techniek bijgeschaafd hebben. Je zal niet alleen leren van de begeleider maar eveneens van de reisgenoten. Bovendien overnachten we in pittoreske vissershuisjes en zullen we kunnen genieten van de lekkere Noorse keuken. Ter voorbereiding plannen wij bovendien enkele weken voor het vertrek een lezing met uitleg over de reis om de deelnemers de kans te geven zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Marnix zal bij deze gelegenheid met elk van de deelnemers een gesprek hebben om het fotografisch niveau en de verwachtingen van de deelnemer te kunnen inschatten dit met het doel om tijdens de reis een meer geïndividualiseerde begeleiding te kunnen doen.


Het programma

Stacks Image 64094
We vertrekken op 1 oktober in Zaventem en vliegen met SAS over Oslo naar Evenes waar we aankomen om 17:30. We halen onze minibus op en rijden naar onze eerste overnachting in Harstad, zo'n 30km van de luchthaven. We verblijven hier in halfpension en gebruiken de rest van de dag om kennis te maken en de reis te bespreken.
Stacks Image 64100
Tijdens onze tweede dag op Langøya exploreren we verder het mooie landschap van de Vesterålen. We proberen onze dag zodanig in te delen dat we maximaal kunnen fotograferen tijdens het gouden en het blauwe uur. Het eiland is bovendien ideaal gelegen om het noorderlicht te fotograferen. Het water en de bergen vormen een ideale voorgrond om dit natuurfenomeen in beeld te brengen. Onze overnachting is terug in Ringstad Sjöhus.
Stacks Image 64097
Vandaag verkennen we het eiland Langøya dat deel uitmaakt van de eilandengroep Vesterålen ten Noorden van de Lofoten. We houden ondermeer halt in het vissersdorpje Nyksund en verkennen de kust van het eiland. We nemen ruimschoots de tijd om te fotograferen. We overnachten in halfpension in een groot vissershuis met (4 dubbel slaapkamers en gemeenschappelijke badkamer) van het Ringstad Sjöhus gastenverblijf.
Stacks Image 64161
We vertrekken naar onze volgende guesthouse. Onderweg hebben heel wat mogelijkheden om onze geheugenkaartjes te vullen met mooie opnames van deze schitterende eilandengroep. We overnachten in een gezellig en volledig uitgeruste 8-persoons rorbu suite van Svinöya Rorbuer in Svolvaer (inclusief halfpension).
Stacks Image 64165
We rijden verder zuidwaarts naar onze volgende overnachting in het schilderachtige Reine. Onderweg stoppen we aan de stranden van Uttakleiv en Haukland waar we voldoende tijd nemen om te fotograferen. Onze overnachting is in een volledig uitgerust 8-persoons vissershuisje van Reine Rorbuer.
Stacks Image 64169
Vandaag staat er een rondrit op de Lofoten en een productieve fotodag op de agenda. Onze route loopt langs enkele van de mooiste en soms minder gekende fotolocaties op het eiland. We overnachten terug in ons vissershuisje in Solvaer.
Stacks Image 64277
Reine en omgeving garandeert ons een zeer productieve fotodag. Plaatsen zoals Reine zelf, Hamnoy, en Nusfjord zijn plaatsen waar we zeker de tijd zullen nemen om te fotograferen.
Stacks Image 64281
We moeten vroeg opstaan vandaag want na een rit van 30km moeten we nog onze minibus inleveren alvorens op te stijgen om 10u40 en via een tussenstop in Oslo door te vliegen naar Brussel waar we aankomen om 18u20.
Stacks Image 64285
Vandaag rijden we langzaam terug naar onze laatste overnachting in de omgeving van de luchthaven. Onderweg stoppen we nog geregeld om onze laatste geheugenkaartjes te vullen met mooie beelden.

Het verblijf


Om zoveel mogelijk tijd te kunnen besteden aan het fotograferen, opteren we ervoor om rond te trekken en te overnachten in schilderachtige vissershuisjes. We verblijven meestal 2 nachten per locatie om het in- en uitpakken van de bagage te beperken en om de kans te vergroten het juiste licht te hebben bij een mooie locatie die we gezien hebben. We proberen steeds tijdens het gouden en het blauwe uur op een interessante locatie te zijn en wanneer het noorderlicht verwacht wordt proberen we een goede locatie te identificeren waar we ’s nachts mooie foto’s kunnen maken. Op de Lofoten is er zeer weinig lichtvervuiling en er is een overvloed aan water en bergen die zorgen voor mooie voorgronden bij het fotograferen van de Aurora. Het hotel en de vissershuisjes bieden alle comfort. De prijs is op basis van tweepersoonskamers met gedeeld sanitair (meestal een badkamer voor 3 personen). Als optie zijn single kamers mogelijk (maximum 2).


De maaltijden


Het eten op de Lofoten is hoofdzakelijk gebaseerd op super verse vis (kabeljauw, heilbot, zalmforel, zalm). De bereidingen zijn eerder klassiek en vergelijkbaar met wat we in België klaar maken. Voor deze fotoreis hebben we gekozen voor een arrangement met ontbijt en avondeten in het hotel en de vissershuisjes waar we verblijven. Aangezien de dagen nogal kort zijn zullen we voor ’s middags inkopen doen in een supermarkt om een “snelle hap” onderweg te kunnen nemen.


Stacks Image 63988

Het vervoer


De reis is inclusief de vlucht met SAS vanuit Brussel. Het vervoer tijdens de reis (zo’n 1900 km) zal gebeuren in een Opel Vivaro - 9 seater (of gelijkwaardig). In het voertuig kunnen er naast de bestuurder 5 personen meerijden. Het voertuig zal bestuurd worden door Marnix zelf.


Heb je interesse in deze unieke fotoreis ?


Contacteer “Noorderhuis” of Marnix Van Marcke voor meer inlichtingen.

Inschrijven kan via de volgende link: meer info en boekenStacks Image 65811
Description of the phototrip in October 2022 to the Lofoten is momentarily only available in language “NL”.
La description du voyage photo vers les Lofoten en 2022 n’est actuellement disponible qu’en Néérlandais (NL)


Fotoreis Faeroer

Fotoreis Faeroer eilanden beschikbaar