Accueil
About MeA mon sujet
NieuwsbriefNewsletterLettre d'Informations
GuestbookLivre d'Or
Education and tripsFormations et voyages
EducationFormations
Phototrip Rondane Sep 2021Voyage Photo Rondane Sep 2021Fotoreis Rondane Sep 2021
Fotoreis Lofoten en Vesterålen door eigen lens okt 2022Phototrip Lofoten and Vesterålen Oct 2022Voyage Photo Lofoten et Vesterålen Oct 2022
Exhibition GafodiExposition Gafodi
Fotoreis Puur Natuur IJsland Nov 2022Phototrip North of Iceland Nov 2022Voyage Photo Nord d'Islande Nov 2022
Fotoreis Puur Natuur IJsland Mar 2022Phototrip North of Iceland Mar 2022Voyage Photo Nord d'Islande Mar 2022
Fotoreis Faeroer Aug 2019Phototrip Faeroer August 2019Voyage Photo Faeroer Aout 2019
Fotoreis Lofoten en Senja Maart 2019Phototrip Lofoten and Senja March 2019Voyage Photo Lofoten et Senja March 2019
Fotoreis Noord-IJsland Feb 2019Phototrip North of Iceland Feb 2019Voyage Photo Islande du Nord Fev 2019
Fotoreis Noord-IJsland Okt 2018Phototrip North-Iceland Oct 2018Voyage Photo Islande-Nord Oct 2018
Fotoreis Faeroer Juli 2023Phototrip Faeroer July 2023Voyage Photo Faeroer Julliet 2023
Fotoreis Lofoten Okt 2017Phototrip Lofoten Oct 2017Voyage Photo Lofoten Oct 2017
Workshop creatief met filters 2020Workshop Creative Use of Filters 2020Atelier Utilisation de Filtres 2020
Fotoreis Lofoten Feb 2017Phototrip Lofoten Feb 2017Voyage Photo Lofoten Feb 2017
Fotoreis IJsland Jan 2017Phototrip Iceland Jan 2017Voyage Photo Islande Jan 2017
Fotoreis Lofoten Okt 2016Phototrip Lofoten Oct 2016Voyage Photo Lofoten Oct 2016
Workshop Creatief Gebruik Filters namiddagWorkshop Creative Use of ND Filters PMAtelier Utilisation de Filtres ND apres-mide
Workshop Creatief Gebruik Filters namiddagWorkshop Creative Use of ND Filters AMAtelier Utilisation Créative de Filtres ND avant-midi
Fotoreis IJsland Mar 2016Phototrip Iceland Mar 2016Voyage Photo Islande Mar 2016
Fotoreis IJsland Feb 2016Phototrip Iceland Feb 2016Voyage Photo Islande Feb 2016
FiltersFiltersFiltres
BoekenBooksLivres
GalerijGalleryGalerie
IJslandIcelandIslande
Lofoten & VesterålenLofoten & VesterålenLofoten & Vesterålen
Faeröer eilandenFaroe Islandsîles Féroé
Diverse LocatiesAssorted LocationsEndroits divers
SchotlandScotlandEcosse
OpdrachtenAssignmentsMissions
LangLangLang
PhotoproductsProduits photoColorland Fotoproducten
PromotionsPromotionsPromoties

Volzet


✈️ Bestemming: West, Noord en Oost IJsland
⌚️ Duur: 12 dagen
📆 Van : 3/11/2022 tot en met: 14/11/2022
👥 Maximum (en minimum) aantal deelnemers: 5 (excl. begeleider)
💰 Prijs: Reis is volzet
👤 Toeslag single: op aanvraag
📷 Niveau: kennis van de basistechnieken fotografie

De reis in een notendop


 • Twee uur durende lezing landschapsfotografie en briefing over de reis enkele weken voor vertrek
 • Individuele fotobegeleiding
 • Organisatie door IJsland specialisten
 • Mooie gekende en minder gekende fotolocaties in IJsland
 • Voldoende tijd om foto’s te maken en te leren van de begeleider en de andere deelnemers
 • Vervoer met comfortabele minibus type VW Caravelle 4*4 (of equivalent)
 • Brandstof en SCDW verzekering voor de wagens inbegrepen
 • De wagen geeft plaats aan 9 personen met bagage maar wordt met maximaal 6 personen bemand (maw niemand zit tussen twee personen in, er is voldoende ruimte voor de bagage en iedereen zit aan een raam van de wagen)
 • Comfortabele overnachtingen met privé sanitair
 • Ontbijt en avondeten inbegrepen (behalve eerste avond in Reykjavik)
 • Vluchten vanuit Amsterdam-Keflavik-Amsterdam met Icelandair
Vraag Marnix of “Noorderhuis” naar het bijkomende infopakket

IJsland


IJsland is een droomlocatie voor elke landschapsfotograaf. De natuur met zijn vulkanen, watervallen, geysers, solfataren, gletsjers, zwarte zandstranden, basaltformaties, enz… is er ronduit indrukwekkend. Het eiland, 3,5 maal de grootte van België telt zo’n 320.000 inwoners (waarvan 2/3 in en om Reykjavik). Het is gelegen net onder de poolcirkel maar kan genieten van een gematigd klimaat door de aanwezigheid van de golfstroom. Hierdoor ligt doorgaans de dagtemperatuur in de herfst rond het vriespunt wat vergelijkbaar is met de temperaturen in onze streken. November is voor landschapsfotografen een ideale periode om IJsland in de herfst/winter te verkennen. De dagen beginnen te korten en het toerisme is redelijk beperkt. Begin november bijvoorbeeld komt de zon op rond 9:18 en gaat ze onder rond 16:24. Het licht is er mooi in die periode en de zon komt niet hoger dan ongeveer 8,5° boven de horizon hetgeen een lange periode van “gouden uur” garandeert. Het blauwe uur duurt dan ongeveer 1 uur voor zonsopgang en na zonsondergang. IJsland is bovendien ook ideaal gelegen om de Aurora Borealis (noorderlicht) te zien. De kans is m.a.w. reëel dat we ’s nachts het prachtige noorderlicht zullen kunnen fotograferen.


De fotoreis


Deze reis wordt georganiseerd door het Belgische reisbureau “Noorderhuis” in samenwerking met landschapsfotograaf Marnix Van Marcke. De gecombineerde kennis en expertise van deze beide staat garant voor een onvergetelijk fotoavontuur. Tijdens deze reis zal iedereen intensief kunnen bezig zijn met fotografie. Zo zullen we bij elke stop voldoende tijd nemen om het juiste opnamestandpunt te zoeken, te experimenteren met lange sluitertijden, uitleg te geven over hoe de opname kan gemaakt worden, vragen te beantwoorden, enz… Iedere avond bekijken we de kans om het noorderlicht (voorspelling wolkendek en zonnewind) te kunnen zien en te fotograferen zodanig dat we geen kans aan ons laten voorbijgaan om dit prachtige natuurfenomeen mooi in beeld te brengen. Na deze reis kom je zeker terug met een groot aantal mooie opnames en zal je jouw techniek bijgeschaafd hebben. Je zal niet alleen leren van de begeleider maar eveneens van de reisgenoten. Bovendien overnachten we in mooie hotels of guesthouses en zullen we kunnen genieten van de lekkere IJslandse keuken. Ter voorbereiding plannen wij bovendien enkele weken voor het vertrek een infosessie met uitleg over de reis om de deelnemers de kans te geven zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Marnix zal bij deze gelegenheid met elk van de deelnemers een gesprek hebben om het fotografisch niveau en de verwachtingen van de deelnemer te kunnen inschatten dit met het doel om tijdens de reis een meer geïndividualiseerde begeleiding te kunnen doen.


Het programma

Stacks Image 65919
Bij aankomst in IJsland op de luchthaven van Keflavik gaan we eerst het voertuig ophalen voor een eerste rit van een 40 tal km naar onze eerste overnachting in Reykjavik. De rest van de dag gebruiken we om Reykjavik te verkennen en de reis te bespreken.
Stacks Image 65923
We rijden noordwaarts naar onze volgende overnachting. Onderweg nemen we de tijd om de Hvitsekur rots in beeld te brengen. Onze guesthouse ligt eveneens in een prachtige omgeving. De IJslandse paarden zijn alom tegenwoordig en zijn ook altijd een dankbaar onderwerp.
Stacks Image 65927
Vandaag rijden we via Borgarness naar onze volgende stopplaats op het schiereiland Snaefellsnes waar we twee nachten gaan verblijven. Op het schiereiland gaan we ruimschoots de tijd nemen om de schitterende berg Kirkjufell te fotograferen en de regio rond de Snaefelljökull gletser te verkennen.
Stacks Image 65932

Via Akureyri rijden we verder richting Myvatn waar in de omgeving een aantal interessante fotolocaties te vinden zijn. We zullen er dan ook drie nachten verblijven. Onderweg rijden we langs de Godafoss. Een van de mooiste watervallen van IJsland.

Stacks Image 65936
De tweede rondrit vanuit onze overnachting in de omgeving van Myvatn gaat langs het meer naar de Aldeyarfoss. Een prachtige waterval tussen de basaltkolommen. Onderweg rijden we nogmaals langs de Godafoss welke we eventueel met ander licht en weersomstandigheden kunnen fotograferen.
Stacks Image 65940
Vandaag staat er een rondrit gepland in de omgeving van het Myvatn meer. Een van de interessante plaatsen is het kleurrijke hydrothermische gebied "hverarönd". Ook een rit naar de Dettifoss en de Selfoss watervallen in het noorden staat op het programma. Uiteraard stoppen we onderweg telkens we een interessante fotolocatie voorbijrijden.
Stacks Image 65945
Na Myvatn gaat het richting Höfn in het oosten. Vlakbij ligt het prachtige strand van Stokksnes. Hier verblijven we twee nachten om de kans te hebben om deze prachtige locatie te fotograferen. Vanuit Höfn vangen we de terugweg aan via het zuiden van het eiland.
Stacks Image 65949
Vermits de reis doorgaat in oktober is de kans reëel dat we het noorderlicht te zien krijgen. Iedere dag volgen we dan ook de Aurora- en weersvoorspellingen om geen kansen te missen. Vlakbij ons laatste hotel ligt het kuurbad “Blue Lagoon”.
Stacks Image 65953
Op de weg terug rijden we langs het Jokulsarlon en de met mos begroeide lavavelden. We stoppen bij enkele van de vele interessante locaties onderweg.

Het verblijf


Om zoveel mogelijk tijd te kunnen besteden aan het fotograferen, opteren we ervoor om rond te trekken en te overnachten in verschillende hotels of guesthouses. We verblijven 1 à 3 nachten per locatie om het in- en uitpakken van de bagage te beperken en om de kans te vergroten het juiste licht te hebben bij een mooie locatie die we gezien hebben. We proberen steeds tijdens het gouden en het blauwe uur op een interessante plaats te zijn en wanneer het noorderlicht verwacht wordt proberen we een goede locatie te identificeren waar we ’s nachts mooie foto’s kunnen maken met een interessante voorgrond. De hotels en guesthouses bieden alle comfort. De prijs is op basis van tweepersoonskamers met privé sanitair. Als optie zijn single kamers mogelijk.


De maaltijden


Het eten in IJsland is hoofdzakelijk gebaseerd op super verse vis (kabeljauw, heilbot, zalmforel, zalm) en IJslands lamsvlees (alhoewel er hier en daar ook wel eens een steak kan gegeten worden). De bereidingen zijn eerder klassiek en vergelijkbaar met wat we in België klaarmaken. Voor deze fotoreis hebben we gekozen voor een arrangement met ontbijt en avondeten in het hotel of guesthouse waar we verblijven (behalve in Reykjavik). Dit laat ons toe om geen tijd te verliezen bij het op zoek gaan naar een restaurant voor ’s avonds en om zo onze mogelijkheden voor het fotograferen van het noorderlicht te maximaliseren. Aangezien de dagen nogal kort zijn zullen we voor ’s middags inkopen doen in een supermarkt om een “snelle hap” onderweg te kunnen nemen.


Stacks Image 65967

Het vervoer


De reis is inclusief de vlucht met Icelandair vanuit Zaventem. Het vervoer tijdens de reis (zo’n 2500 km) zal gebeuren in een VW Caravelle 4WD - 9 seater (of gelijkwaardig) voorzien van spijkerbanden. In het voertuig zullen er naast de bestuurder 5 personen kunnen meerijden. Het voertuig zal bestuurd worden door Marnix zelf.


Heb je interesse in deze unieke fotoreis ?


Contacteer “Noorderhuis” of Marnix Van Marcke voor meer inlichtingen.

Inschrijven kan via de volgende link: meer info en boekenStacks Image 1763
Description of the phototrip in November 2022 to Northern Iceland is momentarily only available in language “NL”.
La description du voyage photo Islande en Novembre 2022 n’est actuellement disponible qu’en Néérlandais (NL)


Fotoreis Faeroer

Fotoreis Faeroer eilanden beschikbaar